27 Ocak 2012 Cuma
25 Ocak 2012 Çarşamba
24 Ocak 2012 Salı
23 Ocak 2012 Pazartesi
RESİMLER VE GERÇEKLER..
Tanrıya değil, gıda yardımı dağıtan bir askeri helikoptere uzanmış bu bakışlar ve eller. Endonezya’da Banda Açe’de, tsunami öncesinin pirinç tarlaları bataklığa dönüşmüş. Tepeden tırnağa çamura bulanmış çocukların vücut dilleri ve bakışları, bir başka atmosfer de oluşturuyor. Birkaç şişe su bulmuşlar, biraz da yiyecek olsa, bataklık haline gelmiş bu ülkenin gelecek nesilleri bir gün daha çamurun üstünde kalabilmeyi başaracaklar. Ya yarın? Yarın bu bataklıktan kurtulabilmeleri ‘o’ anda olduğu gibi dünyanın dört bir yanından gidecek yardımlara bağlı. Üstelik tabiatın acımasız kuralı bir ayrıntıyla ‘o’ anda da işliyor. Güçlü olanlar öne çıkıyor, güçsüz ya da küçük olansa geride kalıyor. Elinde suyuyla küçük çocuk, yardım alabilmek için geride çamurla boğuşuyor.
Hindistan Alang'da insan emeğinin parça parça edildiği bir yer vardır. Bir gemi söküm yeri... Kora Swain burada çalışıyor. Akşam işten döndükten sonra köyünün havuzunda yıkanmış dışarı çıkıyor. Bacağını bu gemi söküm işinde kaybetmiş. Gün boyu gemilerden söktüğü parçalar erimeye gidiyor. Akşamları da bu banyo için bacağını söküyor.
Çinli Wang Zhiyou 2004 yılında bantlanarak kapattığı gözünden yaralanmış ve hala tedavi edilememiş. Sol gözü ise katarakt ameliyatında tıbbi hata üzerine aşırı derecede miyop olmuş.Yerel gözlükçüler o derece miyopa karşı cam bulamadıklarından Wang da bu çareye başvurmuş. Çin'in sağlık sistemindeki çöküşe büyüteçle bakış.
Federal Almanya'da hükümetin ülkedeki kömür madenleri için ayırdığı destek bütçesi bazı ocakların zararını karşılamaya yetmiyor. Bu durum ülkedeki kömür endüstrisinin aşamalı olarak sona erdirilmesini gündeme getirdi. 8 madenin acilen kapatılması ve 3 bin kişinin işsiz kalması sözkonusu. AP Ajansı'ndan Frank Augstein bu haber için ülkenin batısında Voerde'de biraz önce paydos eden kömür madencisi Harald Kraps'ı fotoğrafladı. Kömür madenciliği Federal Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sergilediği ekonomik mucizenin en önemli itici gücüydü. Madenci bilmiyordu belki bunu ama 'o' ana yayılan, hakim olan acı ve derin gülümseme bu gerçeği hatırlatıyordu.
Afganistan'da güneyde Taliban'la çok şiddetli çatışmalar oluyor. Sonbahar aylarından bu yana Afganistan ulusal ordusu askerleri de NATO birliklerinin yanında savaşa katılıyor. Cepheye giden AP foto-muhabiri Rafiq Maqbool, gün batımında bir Afgan ordusu askerini gökyüzüyle birlikte fotoğraflıyor. Bölgedeki savaşta ateşin nereden ne zaman geleceği belli değil. Bu nedenle Afgan asker tetikte...
22 Ocak 2012 Pazar
ÖLÜM YOLUYLA OKULA
O kadar iyi şartlara sahibiz ki aslında bizden daha kötü durumda olabilecek insanlar hiç aklımıza bile gelmez. Bu dünyanın bir kanunu olsa gerek. Ntvmsnbc'nin fotoğraf galerisinde gezinirken gördüğüm fotoğraflar beni hayrete düşürdü ve üzdü tabiki. Ülkemizde de buna benzer birçok manzara olduğu kuşkusuz.
21 Ocak 2012 Cumartesi
19 Ocak 2012 Perşembe
Kadın: Mesela.
Erkek: Evet, mesela?
Kadın: Sana yemek yapsam mesela.
Erkek: Mesela ellerinle yedirsen bana.
Kadın: Sonra çıkıp dışarı hiç bilmediğimiz yerlere gitsek, ara sokaklarda yürüsek.
Erkek: Seni sırtıma alıp koşsam, sonra deli gibi sarılsak birbirimize aldırış etmeden.
Kadın: Dondurma yesek, ağzına yüzüne bulaşsa ben temizlesem.
Erkek: Saçma sapan şeylerden konuşup saatlerce gülsek.
Kadın: Yüzlerce fotoğraf çekilsek aptal aptal.
Erkek: Sonra ben seni öpsem, öpsem, öpsem sonra ben seni hep öpsem, sevsem.
Kadın: Her şeyim sen olsan, tenin tenime değdiğinde bile huzur bulsam.
Erkek: Sarılıp uyusak sımsıkı, sen uyurken gizli gizli sevsem seni.
Kadın: Uyurken horultunu dinlesem hep.
Erkek: Usulca sokulup koynuna, uyusam.
Kadın: Hiç bitmiycekmiş gibi.
Erkek: Kokun tenime işlese.
Kadın: Mesela işte.
Erkek: İşte ..
Erkek: Evet, mesela?
Kadın: Sana yemek yapsam mesela.
Erkek: Mesela ellerinle yedirsen bana.
Kadın: Sonra çıkıp dışarı hiç bilmediğimiz yerlere gitsek, ara sokaklarda yürüsek.
Erkek: Seni sırtıma alıp koşsam, sonra deli gibi sarılsak birbirimize aldırış etmeden.
Kadın: Dondurma yesek, ağzına yüzüne bulaşsa ben temizlesem.
Erkek: Saçma sapan şeylerden konuşup saatlerce gülsek.
Kadın: Yüzlerce fotoğraf çekilsek aptal aptal.
Erkek: Sonra ben seni öpsem, öpsem, öpsem sonra ben seni hep öpsem, sevsem.
Kadın: Her şeyim sen olsan, tenin tenime değdiğinde bile huzur bulsam.
Erkek: Sarılıp uyusak sımsıkı, sen uyurken gizli gizli sevsem seni.
Kadın: Uyurken horultunu dinlesem hep.
Erkek: Usulca sokulup koynuna, uyusam.
Kadın: Hiç bitmiycekmiş gibi.
Erkek: Kokun tenime işlese.
Kadın: Mesela işte.
Erkek: İşte ..
14 Ocak 2012 Cumartesi
13 Ocak 2012 Cuma
İLGİNÇ
Resme baktığınızda ilk olarak aklınıza ne geldi? Bu resimde görünen şey nedir? İlk başta birşeye benzetmek biraz zor. Ama bu bir ağacı sarmış örümcek ağlarının ta kendisi.. Pakistan'da sel sonrası ortaya çıkan örümcekler çevredeki ağaçları bu şekle dönüştürmüş. Doğanın akıl almaz halleri..
O AN'DAN
Brezilya'da Rio Karnavalı'na koşut yapılan ve tabii bu karnavala alternatif olarak gösterilen bir eğlence daha var. Parati adlı yerleşim yerinde ''Bloco de Lama'' karnavalı... Bu festivaldeki kostümlü geçit, Brezilya'da Portekizliler gelmeden önceki inanışlara dayanıyor. Karnavala katılanlar kötü ruhları korkutacak ve uzak tutacak giysiler giyiyor. Bir kısmı da kentin yakınlarındaki bir plajda çamura bulandıktan sonra kostümlü geçite katılıyor. 'O' andaysa karnavalın katılımcılarından biri köstümünü daha yeni giyinmiş bulunuyor.
Yine pagan geleneklerinden bugüne yansıyan bir 'o' an. Bu kez mekan Brezilya... Parati kentinde Bloco de Lama Karnavalı sırasında çamura bulanmış katılımcılar geçit yapıyor. Geleneğin kökündeki amaç, inanışa göre kötü ruhları uzaklaştırmak.
Britanya'da İskoçya Shetland Adaları'nda her yıl ocak ayının son salı günü bir festival düzenlenir. Up Helly AA Festivali'nde bir Viking gemisi sokaklarda dolaştırıldıktan sonra sahilde yakılır. Amaç, Shetland'a 1000 yıl önce gidip yerleşen Vikinglerin kalıcılığını vurgulamaktır.'O' anda festivalin katılımcılarından biri görünmektedir. Zamanında bölgeyi talan eden Vikinglerin kalıcılığı da...
Endonezya'da ocak ayı başında meydana gelen ve yüzbinlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan seller çekiliyor. O sıradaysa başkent Jakarta yakınlarındaki bir köyde çocuklar çamur bir bayırdan aşağı kayıyor.
Hindistan'da, Bhubanesbar Kenti'nin dışında, annesi ve babasının çalıştığı tuğla fabrikası burası... Burada çalışanlar günde 2 buçuk TL kazanabiliyor. Bu düşündürücü durum da 'o' ana yansıyor. Çocuktan değil ama... Çocuğun dışındaki her şeyin vurdumduymazlığından.
Avustralya'nın Sydney kenti'ndeki Tamarama plajı'nda iki sörfçü, bir sanatçının ''Kaldırım portresi'' adlı heykel çalışmasının yanından geçiyor. Bu sahil, her yıl Avustralya'nın en büyük açıkhava sergisine sahne oluyor. Bu yıl sergiye 100'den fazla eser katılıyor. Sergiyi gezenlerin sayısının 400 bine ulaştığı belirtiliyor. Heykel sanatçısı Jennifer Cohrane'ın başarısından mı ? Yoksa Foto-muhabir Mark Baker'in uygun açı ve ışık yakalama becerisinden mi? Bir şekilde heykel, oradaki gündelik hayatın yadırganmaz unsunlarından biri gibi görünüyor.
Sumonun estetik yanı...
Lan'gır lungur--- Yılmaz ÖZDİL
Başlığa tıkla ve oku.
7 Ocak 2012 Cumartesi
2 Ocak 2012 Pazartesi
İNGİLTERE'DE DENİZ KÖPÜRDÜ
İngiltere'de Cleveleys kasabasında denizden kıyıya köpük yağdı. Yoldaki sürücüler kara benzeyen köpüklerin arasında yollarına güçlükle devam edebildi.
İngiltere'nin Blackpool- Lancashire kenti yakınlarındaki Cleveleys kasabasında denizden kıyıya köpük yağdı.
İngiltere'nin Blackpool- Lancashire kenti yakınlarındaki Cleveleys kasabasında denizden kıyıya köpük yağdı. Yoldaki sürücüler kara benzeyen köpüklerin arasında yollarına güçlükle devam edebildi.
İçeriği henüz tam olarak saptanamayan köpük, fırtınanın etkisiyle sahildeki kayalıkları aşarak, karayoluna doldu. Denize bırakılan atıkların etkisiyle köpük tabakasının oluştuğu öne sürülürken, çevre uzmanları bunun deterjan köpüğü olmadığını açıkladı. Köpüğün yanı sıra ağır bir koku bulunan bölgede uzmanlar araştırmalarını sürdürürken, ilginç olayın nedeni araştırılıyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)