13 Ocak 2012 Cuma

O AN'DAN



Brezilya'da Rio Karnavalı'na koşut yapılan ve tabii bu karnavala alternatif olarak gösterilen bir eğlence daha var. Parati adlı yerleşim yerinde ''Bloco de Lama'' karnavalı... Bu festivaldeki kostümlü geçit, Brezilya'da Portekizliler gelmeden önceki inanışlara dayanıyor. Karnavala katılanlar kötü ruhları korkutacak ve uzak tutacak giysiler giyiyor. Bir kısmı da kentin yakınlarındaki bir plajda çamura bulandıktan sonra kostümlü geçite katılıyor. 'O' andaysa karnavalın katılımcılarından biri köstümünü daha yeni giyinmiş bulunuyor.



Yine pagan geleneklerinden bugüne yansıyan bir 'o' an. Bu kez mekan Brezilya... Parati kentinde Bloco de Lama Karnavalı sırasında çamura bulanmış katılımcılar geçit yapıyor. Geleneğin kökündeki amaç, inanışa göre kötü ruhları uzaklaştırmak.



Britanya'da İskoçya Shetland Adaları'nda her yıl ocak ayının son salı günü bir festival düzenlenir. Up Helly AA Festivali'nde bir Viking gemisi sokaklarda dolaştırıldıktan sonra sahilde yakılır. Amaç, Shetland'a 1000 yıl önce gidip yerleşen Vikinglerin kalıcılığını vurgulamaktır.'O' anda festivalin katılımcılarından biri görünmektedir. Zamanında bölgeyi talan eden Vikinglerin kalıcılığı da...



Endonezya'da ocak ayı başında meydana gelen ve yüzbinlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan seller çekiliyor. O sıradaysa başkent Jakarta yakınlarındaki bir köyde çocuklar çamur bir bayırdan aşağı kayıyor.


Hindistan'da, Bhubanesbar Kenti'nin dışında, annesi ve babasının çalıştığı tuğla fabrikası burası... Burada çalışanlar günde 2 buçuk TL kazanabiliyor. Bu düşündürücü durum da 'o' ana yansıyor. Çocuktan değil ama... Çocuğun dışındaki her şeyin vurdumduymazlığından.


Avustralya'nın Sydney kenti'ndeki Tamarama plajı'nda iki sörfçü, bir sanatçının ''Kaldırım portresi'' adlı heykel çalışmasının yanından geçiyor. Bu sahil, her yıl Avustralya'nın en büyük açıkhava sergisine sahne oluyor. Bu yıl sergiye 100'den fazla eser katılıyor. Sergiyi gezenlerin sayısının 400 bine ulaştığı belirtiliyor. Heykel sanatçısı Jennifer Cohrane'ın başarısından mı ? Yoksa Foto-muhabir Mark Baker'in uygun açı ve ışık yakalama becerisinden mi? Bir şekilde heykel, oradaki gündelik hayatın yadırganmaz unsunlarından biri gibi görünüyor.


Sumonun estetik yanı...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder