16 Aralık 2011 Cuma

" O AN " DAN

Soldan sağa; Arun 3 yaşında Gopika 2 yaşında ve Subiksha 4 aylık. Üçü de HIV taşıyor. Üçü de AIDS yüzünden öksüz. Hindistan'da kendileriyle birlikte bakılan ve aynı durumda olan 36 çocukla birlikte bir yetimhanede barınıyorlar. Yaklaşık 6 milyon enfekte insanla dünyanın en fazla HIV taşıyıcısı veya AIDS hastası bulunan ülkesinde yaşıyorlar.


Sudanın güneyinde kolera salgını var. İki kentte toplam 54 kişi öldü. Ülkenin bu kesiminde yaşayanların 3te 2si güvenli su olanağından yoksun. Fotoğraftaysa bir Güney Sudanlı Nili besleyen ırmaklardan biri olan Aquemden görece temiz su içiyor. Bölgenin temiz su olanakları gözönünde bulundurulursa eğer o an Aquem Irmağının sunduğu hayat öpücüğüne dönüşüyor.


'O' anda AP Ajansı'ndan Arnulfo Franco deklanşöre basmış. Orta Amerika ülkelerinden Panama'da çekildi fotoğraf. Her yıl şubat ayında Panama'da bir festival düzenleniyor. Adı ''Congos y Diablo.'' Diablo malum şeytan demek.... Congos ise Afrikalı kölelerin Panama’daki adı. Fastivalde İspanyol istilacıları ve köle tacirleri korkunç şeytan maskeleriyle congoslar yani siyah köleler de böyle temsil ediliyor. Hasılı çocuk o dönemlerde yaşanan acılar ve atalarının karşılaştığı muameleler genlerine işlemiş gibi bakıyor. Sunucu ise Afrikalı kölelerin Avrupalı istilacılar ve köle tacirlerini şeytan gibi görmesine takılıyor. Panama'da yaşayan Afrikalıların yanıldığını düşünüyor. ''Şeytan değildi onlar... Şeytan değildi..


Kadiatu 3 yaşında. Afrika ülkelerinden Sierra Leonede yaşıyor. Doğumundan itibaren başta ishal olmak üzere bir yığın önlenebilir tedavi edilebilir hastalıkla boğuşuyor. Save the Children adlı kuruluş zengin ülkeleri Afrikadaki çocuk sağlığı sorunları için fazla para tutmayan yardıma çağırıyor. Küçük yardımlar deniyor. Küçük yardımlar Afrikadaki yaygın çocuk sağlığı sorunlarını halledebilir.


Bilinmeyen gerçeklerin de ötesinde: ''Gerçeklerin en az bilindiği ülke''... Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, bu çocukların yaşadığı memleketi böyle tanımlıyor. Yani Uganda'daki insanlık krizinin boyutları bilinenin çok üstünde. Uganda'da 19 yıldır hüküm süren bir iç savaş var. Bilindiği kadarıyla bu savaş yüzünden 1 buçuk milyon insan yerinden oldu. Yine bilindiği kadarıyla binlerce çocuk, gerilla olarak devşirilmek üzere kaçırılma tehlikesiyle karşı karşıya. Gulu kentindeki hastanenin pediatri servisinde sağlık işlemlerini seyreden bu çocukların bakışları, 'o' anlık da olsa, Uganda'daki insanlık krizinin bilinemeyen boyutlarını da taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder