5 Aralık 2011 Pazartesi

TAYLAND'DAKİ PADAUNG KABİLESİNİN KADINLARI



Dünyanın en uzun boyunlu kadınları Kuzey Tayland'da. Bu kadınlara Halkalı boyunlar da deniliyor.



Kabile geleneklerine uygun olarak kızlar, ergenlik çağına ulaşmadan önce boyunlarının etrafını saran demir halkalar takmaktalar. Yıllar geçtikçe de bu halkalara yenileri ekleniyormuş.


 


Padaung kadınları sadece başlangıçta rahatsızlık hissediyormuş. kulak memesiyle en alttaki halka arasındaki mesafe 25 santimetreymiş. Bu da normal bir boyunun sahip olduğu uzunluğun iki katı.




Kayıtlara geçen en uzun boyun ise 40 santimerte uzunluğa sahipmiş.





Padaung kabilesinin kızları boyunlarını 5-6 yaşlarındayken takmaya başladıkları bronz halka kolyelerle uzatırlar. Halkalar takılmadan önce kızların boynuna merhemlerle masaj yapılır.Çocuk büyüdükçe halkalar da büyükleriyle değiştirilir. Aslında bu halkalar boynu uzatmaz, omuzları aşağı bastırarak vücudun şeklini bozar.


Bir Padaung kadını hayatı boyunca 23 halka takar. Bu da yaklaşık olarak 12 kilogram ağırlık demektir.



Kadınlar uyumak için halkaları ve boynu destekleyen özel bir yastık kullanır.

Padaung kızlarının bunları takmasının bir nedeni var. Bazılarına göre ilk kolyeler kadınların köle ticareti yapanlara çirkin görünmesi için kullanılmış. Bazılarına göre ise kadınlar bu kolyeleri kaplan ısırıklarından korunmak için takıyormuş. Nedeni ne olursa olsun, geleneklerine bağlı Padaung kızları bu halkaları takmaktan gurur duyuyor.








1 yorum:

  1. Ben bildigim kadariyla bu kolye ne kaplan isirigi ne de guzel gorunum falan.bu sırf bu kabilenin kadinlari eger erkeklerine ihanet ederlerse o halkalari cikartarak onlara ceza veriyorlarmis.cunki halka ciktiktan sonra omurga da fonksiyon bozuk oldugundan genelde yasamlarini yitirirlermis.bende boyle okumusum.iranda falan idam nebileyim taşlama falan.yani bi cok ulkelerde ihanet eden kadinlara turlu turlu isgenceler veriyorlarmis.bu kabilede de boyle.bide erkeklere bi care yapsalar.herseyin bedeli kadinlara odetiliyor.

    YanıtlaSil