8 Aralık 2010 Çarşamba

National Geographic-Sizin Kareniz Köşesinden Seçtiklerim

Ocak 2007

Kış İçin Park Edilmiş

Fotoğraf: April Douglas, Ottawa, Kanada

Taze karla örtülmüş bu bisikletler dizisini çeken fotoğrafçı April Douglas, "Bana bir kedinin çöplükte bulabileceği bir balık kılçığını hatırlattı," diyor. "Ama sahne öylesine güzel, dingin ve alışılmamıştı ki, yukarıdan dosdoğru bakmak bana harika bir perspektif verdi." Douglas bu görüntüyü geçen kış Ottawa'da kaldığı apartmanın 11. kat balkonundan saptamış. “Balkon şimdiye kadar çektiğim en güzel fotoğraflardan birini yakalamamı sağladı.”



Ocak 2007

Uzay Yolu

Fotoğraf: Christena Pazos, Hollywood, Florida
Savannah (Georgia) kıyısı açıklarındaki St. Catherines Adası’nda kumsal boyunca gezinen fotoğrafçı Christena Pazos, kuma oturan bu denizyıldızına rastlamış. “Sular iyice çekilmişti ve bu ufak gariban asıl barınağına dönüş yolunu bulmak için çalışıyor gibiydi,” diyor. “Daha önce bir denizyıldızını ‘yürürken’ hiç görmemiştim. Bu fotoğrafı çektikten hemen sonra, onu kaldırıp aldım ve denize götürdüm.”


Ekim 2006

Fotoğraf: Rolando Nañez, Austin, Teksas (ABD)
Bu karede, White Sands'e (New Mexico) yaptıkları bir gezi sırasında ailesini görüntüleyen Rolando Nañez, "Kumullar kar gibi görüyor olabilir," diyor. "Ama o gün sıcaklık 38 dereceydi."


Ekim 2006

Fotoğraf: Winston Rockwell Kirkland, Washington (ABD)
Winston Rockwell, kuşları görüntülemek için parka gitti ama aradığı fotoğrafı, bir diğer ziyaretçinin yaptığı baloncuklarda buldu. Bu baloncuk, fotoğrafın çekilmesinin hemen ardından patlayacaktı.


Aralık 2006

Kuşaktan Gelenek

Fotoğraf: Anna Mair, Maskat, Umman

Umman'ın Maskat kentinin Muttrah mahallesinde alevli renklerle sarılmış ve kınayla süslenmiş bir Ummanlı gelin. Ayağına gelen fırsat -ve coşkulu, sıcak bir düğün şenliği- fotoğrafçı Anna Mair'i bu genç kızın evliliği öncesi kadınların düzenlediği kına gecesinin yapıldığı küçük karanlık odaya yönlendirmiş. "Kucağımda bir buçuk yaşındaki kızım Aria, sırtımda bir bebek bezi torbası ve boynumda da bir fotoğraf makinesi taşıyarak, kentin geleneksel çarşısında gezintiye çıkmıştım," diyor Anna.
"Bir kapı aralığından ansızın dışarıya çıkan genç bir kadın el işaretleriyle beni evin içine davet etti." O akşam sona ererken, Anna'da bir değişim olmuştu. "Anne olduğumdan beri, ?Kadının/eşin/annenin yeri evidir' düşüncesine uygun olarak yaşamıştım. Her geçen gün daha da ezilip büzüldüğümü hissediyordum. Fakat o günden sonra, içimdeki ev hanımı çekip gitti ve yerini iyi bir fotoğrafçı aldı. Bu olay unutulmaz hayat tecrübeleri listemde ilk sırada yer alıyor."


Haziran 2006

Galata Köprüsü'nde Balık Avı
Fotoğraf: Togay Çınlarses
Togay Çınlarses, sık sık fotoğraf çekmek üzere gittiği Galata Köprüsü'nde bu enstantaneyi yakaladığında güneş batmak üzereydi. ?Bazen akşam yemeği, bazen de zaman öldürmek için köprü üstüne çıkan balıkçı henüz kovasını dolduramamıştı" diyor. Çınlarses, 10 yıldır amatör olarak fotoğraf çekiyor. Kendi olanaklarıyla öğrendiği fotoğrafçılık onun için hobiden öte bir "tutku". Özel bir bankada iş analisti olarak çalışıyor ve daha çok sokaktaki yaşamı görüntülüyor. Sık sık gittiği Galata Köprüsü'nde gün boyu balıkçıları gözleyip, onlarla sohbet ediyor, günlerini paylaşıyor ve günbatımının tadını çıkarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder